دوره های MBA و DBA 377

دوره های MBA و DBA

دوره کارشناسی ارشد مدیریت سازمان Master of Business Administration MBA برای پرورش مدیران کارآمد برای اداره سازمان‌های اقتصادی/ اجتماعی، تولیدی و خدماتی طراحی شده است. برای رشته MBA حدود ۳۰ گرایش مختلف در کشور های مختلف تعریف شده است. متأسفانه امروزه بسیاری بدون توجه به محتوای MBA آن را با نام مدیریت سازمان می‌شناسند و تنها به بخش بسیار کوچکی از اهدافی که در این دوره بررسی می‌شود می‌پردازند. رشته MBA درکنکور سراسری کارشناسی ارشد ایران جزو رشته های قرار گرفته که افراد می توانند بدون توجه به مدرک تحصیلی دوره کارشناسی خود به عنوان انتخاب دوم(۵۲ رشته در این دسته قرار دارند) گزینش نمایند. دوره کارشناسی ارشد MBA سومین مدرک در مدیریت کسب و کار به حساب می آید و اساساً برای ایجاد مهارت های مدیریتی در مهندسان رشته های مختلف به کار می رود.

هدف از فراگیری MBA

اگر بخواهیم تعریفی دقیق‌تر از اهداف MBA داشته باشیم باید توجه داشت که هدف این دوره پذیرش فارغ‌التحصیلان دوره های کارشناسی در رشته های مختلف به خصوص رشته های فنی و مهندسی و پرورش افرادی است که قادر باشند در زمینه های ذیل انجام وظیفه نمایند:
۱ – اداره و راهبری مؤثر و کارآمد سازمان یا یک بخش تخصصی از آن نظیر بخش‌های تولیدی، بازاریابی و فروش، اطلاعات و مالی
۲- ایجاد تحول در یک بخش تخصصی سازمان
۳- طراحی، هدایت و رهبری تحول در کل سازمان پس از کسب تجارب عملی در مدیریت
۴- کارآفرینی با ایجاد فعالیت‌های جدید در درون سازمان و یا ایجاد سازمان‌های جدید
۵- ارائه خدمات مشاوره ای و مطالعاتی در زمینه های مزبور به مدیران سازمان‌های اقتصادی و اجتماعی
این اهداف تقریباً” در تمام جهان یکسان هستند.
افرادی که در این دوره پذیرفته می‌شوند، حداقل دوره کارشناسی را در یکی از رشته های دانشگاهی گذرانده و با حوزه تخصصی دوره کارشناسی آشنائی پیدا کرده‌اند. گفته می شود این افراد پس از فراگرفتن دانش مدیریت و تمرین مهارت‌های مدیریتی در این دوره، نیروهای ارزنده ای خواهند شد که می‌توانند با ترکیب دانش تخصصی و مدیریتی خود در جهت تحقق هدف‌های بالا نقش مهمی در بهبود مدیریت جامعه ایفا نمایند.

 

دوره DBA و MBA از لحاظ محتوایی و همچنین از نظر اهداف متفاوت هستند، در این مطلب می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که به چه دلایلی مدیری که دوره MBA را گذرانده است لازم است دوره DBA را نیز بگذراند. در واقع به بررسی این نکته می پردازیم که دوره DBA چه دستاورد هایی برای کاربر می تواند داشته باشد:

بدست آوردن مهارت های رهبری (Leadership) سازمان و ارتقای دانش پذیر جهت مبدل شدن به یک رهبر و مشاور بین المللی. (در دوره MBA تمرکز بر بدست آوردن مهارت های مدیریتی است. )

 

کسب بالاترین مدرک مدیریتی (همانطور که در مطالب قبلی وبلاگ در مورد DBA گفته شد این مدرک معادل مدرک PhD نیست اما اعتبار آن هم تراز با مدرک دکتری است به عبارتی می توان آنرا دکترای مدیریت اطلاق کرد):

  • ایجاد توانایی حل مسایل سازمانی با بهره گیری از نظریات علمی مدیریت
  • پرورش دیدگاه آینده نگری با استفاده از ابزارهای آینده پژوهی
  • ارتقای دانش مدیریتی با توجه به آخرین دستاوردهای تحقیقاتی روز دنیا در حوزه مدیریت و توانایی انطباق آنها با شرایط موجود در سازمان های ایران
  • رویکرد متفاوت این دوره که صرفا نگاه کسب و کار (Business) نیست، بلکه آموزش علمی و به روز مدیریت برای رشد و توسعه مدیرانی که می خواهند مسایل نوین مدیریت را فراگیرند را نیز شامل می شود
  • درک عمیق تر کاربردی و مهارتی در مورد مباحث مربوط به کسب و کار نسبت به دوره MBA
  • آگاهی از روش های پژوهش و تحقیق و همچنین آشنایی با روش های ارائه مقاله در زمینه مدیریت گسب و کار
  • کسب توانایی های تحلیلی و کاربردی و اسفاده از آنها برای مشکلات موجود در کسب وکار
  • ایجاد آشنایی و شبکه قوی با با مدیران حرفه ای کسب و کار
  • توانایی تصمیم گیری در شرایط پیچیده و مشکلات چند بعدی با اتکا بر دانش مدیریتی به روز
  • پاسخگویی اثربخش به نیازهای کسب و کار در سطوح ملی و بین المللی
  • کسب بینش و نگرش عمیق برای ایجاد کسب و کار جدید

دیدگاهتان را بنویسید