۴ راه میانبر برای نه گفتن 194

۴ راه میانبر برای نه گفتن

   وقتی که از شما درخواستی می‌کنند که مایل به انجام آن نیستید، فورا پاسخ ندهید. در بیشتر مواقع، به شخص مورد نظر بگویید که بعدا به شما دوباره یادآوری کند یا بگویید که به زمان بیشتری برای پاسخ دادن نیاز دارید. این کار چند فایده دارد، مثلا به شما این امکان را می‌دهد که بر هیجاناتی که موقع “نه” گفتن به‌طور ناگهانی، روی خواهد داد فائق بیایید. نه گفتن به دوستانتان، فرزندانتان و حتی فروشندگان دوره‌گرد برایتان سخت است؟ برای آنکه خود را قاطع نشان دهید، از قلمروتان و وقتتان حفاظت کنید، گاهی اوقات نیاز به کمی تمرین و آموزش دارید ولی قابل یادگیری است.

در اینجا ۴ ترفند آسان برای آنکه دیگر ناخواسته، تحت‌تاثیر قرار نگیرید ارائه می‌شود.

  1. با موقعیت‌های آسان‌تر تمرین کنید و خود را آماده کنید احتمالا رد کردن پیشنهاد یک فروشنده گوشت برای ارایه گوشت بیشتر برایتان بسیار آسان‌تر است تا رد کردن درخواست دخترتان که از شما می‌خواهد فرزندانش را نگهداری کنید. مثل آن است که بخواهید، همان دفعه اول از رشته کوه هیمالیا رد شوید. اما، اول باید با بالا رفتن از تپه‌ها تمرین کنید. مرحله اول، ارزیابی موقعیت‌ها است. یک جدول دارای سطرهای از یک تا ده رسم کنید و در آن هر موقعیت را متناسب با اندازه‌ای که باعث نگرانی و اضطراب می‌شود، یادداشت کنید. مثلا به ردکردن درخواست نگهداری بچه‌های کوچک، نمره ۱۰ بدهید و به ردکردن درخواست فروشنده گوشت نمره ۳ بدهید. با مواردی که نمره کمتری دارند یعنی به اندازه کمتری باعث اضطراب و نگرانی شما می‌شوند، شروع کنید.
  2. در مورد مدت زمانی برای فکر کردن با طرف مقابل توافق کنید هنگامی که از شما درخواست خدماتی می‌کنند که شما مایل به انجام آن نیستید، فورا پاسخ ندهید. در بیشتر مواقع، به شخص مورد نظر بگویید که بعدا به شما دوباره یادآوری کند یا بگویید که به زمان بیشتری برای پاسخ دادن نیاز دارید. این کار چند فایده دارد، اولا به شما این امکان را می‌دهد که بر هیجاناتی که موقع “نه” گفتن به‌طور ناگهانی، روی خواهد داد فائق بیایید، مانند تپش قلب، لرزش دست‌ها همراه با عرق کردن و… به علاوه این کار، فرصتی برای فکر کردن و درنتیجه احساس امنیت به شما می‌دهد. شما باید خودتان را بشناسید، مخصوصا زمانی که می‌خواهید محدودیتی برای خودتان تعیین کنید یا می‌خواهید برای کاری به‌طور جدی تلاش کنید یا موقعی که دیگر نمی‌خواهید دیگران به شما مسلط شوند.
  3. به درخواست‌کننده، راه‌حل‌های جایگزین ارایه کنید با این روش شما با نپذیرفتن خواسته طرف مقابل، ناگهان او را با نقطه پایان روبرو نمی‌کنید و به او نشان می‌دهید که به او فکر می‌کنید و نگران او هستید. مثلا اگر خواهر شما از شما درخواست می‌کند که از حیوان خانگی او در تعطیلات آخر هفته نگهداری کنید، به جای آنکه خیلی خشک، درخواستش را رد کنید، به او بگویید: “این هفته برایم مقدور نیست ولی اگر بخواهی هفته بعد می‌توانم از آن نگهداری کنم” یا بگویید: “می‌توانی از خواهر همسرت درخواست کنی، یک روز او به من گفته بود که در صورت نیاز مساعدت خواهد کرد.” فایده دیگر این روش این است که با پیدا کردن یک راه‌حل جایگزین، به خاطر رد کردن درخواست، احساس گناه نخواهید داشت.
  4. پاسخ‌تان را واضح و روشن بیان کنید هر وقت تصمیم گرفتید که “نه” بگویید، پاسخ هم برای خودتان هم برای مخاطبتان، واضح و روشن باشد و دیگر، وارد مذاکره و بحث نشوید و از هدف منحرف نشوید. دیگر، وقت را با طولانی کردن گفتگو تلف نکنید و با اشاره و کنایه صحبت نکنید. اگر به اندازه کافی صریح نباشید، طرف مقابل، ضعف شما را احساس خواهد کرد. طبیعتا حفظ کردن موقعیت سخت است پس، با به تاخیر انداختن پاسخ نهایی برای خود زمان فکر کردن به دست آورید، ولی وقتی پاسخ منفی را بیان کردید، اطمینان حاصل کنید که طرف مقابل کاملا متوجه شده است، البته رفتارتان تهاجمی و بی‌ادبانه نباشد.

دیدگاهتان را بنویسید